Bygg- och anläggningsprogrammet

På bygg- och anläggningsprogrammet kan du efter utbildningen välja mellan många byggyrken. Du kan även vidareutbilda dig på högskola eller kanske bli en framtida egenföretagare.

På Bygg- och anläggningsprogrammet kan du efter utbildningen välja mellan många byggyrken.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Hos oss får du en yrkesutbildning där vi varvar praktiska moment med teori. Du lär dig att arbeta självständigt och i team, ute som inne.

Du får både arbetskläder, skor och verktyg. Vi har stora fina verkstäder och våra yrkeslärare är både välutbildade och har bred erfarenhet av byggyrkena. Du får en godkänd utbildning i lift, säkra lyft, brandskyddsmålning, ställningsbyggnad, heta arbeten och arbete på väg.

Prova olika yrkesinriktningar

Under första året får du prova olika yrkesinriktningar som ingår i branschen. Detta sker i små grupper, vilket gör det enklare för dig att lära samt att få en nära och bra kontakt med dina bygglärare. När du provat alla yrken gör du en intresseanmälan på den profil som du tror passar dig bäst.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under andra och tredje året sker en del av din yrkesutbildning på ett företag, så kallad APL, arbetsplatsförlagt lärande. Där får du en egen handledare som hjälper dig.

Byggbranschens yrkesnämnd (BYN)

Bygg- och anläggningsprogrammet på Söderslättsgymnasiet är branschrekommenderad skola av Byggbranschens yrkesnämnd (BYN). Detta innebär att programmet uppfyller BYNs kriterier för att ha förutsättningar att ge grundläggande yrkesutbildning som uppfyller byggbranschens krav.

Väljer du bygg- och anläggningsprogrammet kan du kombinera utbildningen med våra olika lokala idrottsutbildningar.

Yrkesprofiler på bygg- och anläggningsprogrammet

Vi erbjuder 4 profiler:

Träarbetare

Du är ofta med i hela byggprocessen, från grund till tak. En träarbetare kan ha väldigt olika arbetsuppgifter och många specialiserar sig därför på exempelvis formsättning eller inredning.

Betongarbetare

Du arbetar med att armera, gjuta och efterbehandla betong. Som betongarbetare får du lära dig att läsa armeringsritningar, armera samt att forma och gjuta bärande konstruktioner såsom väggar, balkar och betonggolv. Du kan antingen arbeta inom husbyggnad eller med väg- och brokonstruktioner.

Murare

Du arbetar med att mura fasader och öppna spisar, sätta kakel samt lägga golvplattor och putsa väggar. Som murare får du lära dig att mura upp väggar med olika sorters material så som tegel, lättbetong och leca. Du lär dig även att använda olika putssystem.

Målare

Du arbetar med spackling, du får öva på att måla tak, väggar och snickerier. Du lär dig även att sätta upp tapet och väv. Du lär dig om färgsättning och NCS-systemet. Våtrumssystem är också en del som ingår i utbildningen. Miljövänligt material används alltid i arbetet.

Se filmen om bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du besöka Söderslättsgymnasiet och skugga en elev? 

Om du är nyfiken på hur det är att gå på Söderslättsgymnasiet kan du skugga en elev eller en klass på ett av våra program. Klicka på länken nedan för mer information!

Skugga en elev/en klass

Bildningsförvaltningen