Industritekniska programmet ingår i Teknikcollege och är ett yrkesprogram som ger dig de kunskaper som behövs för att arbeta inom områden som processinriktad eller maskinell materialbearbetning och produktframställning, driftsäkerhet och underhåll samt svetsning.

Du erbjuds dessutom att läsa grundläggande högskolebehörighet och får goda förutsättningar för vidare studier. Industriprogrammet ingår i konceptet Teknikcollege, vilket bland annat garanterar en kvalitetssäkrad utbildning. Programmet går att kombinera med våra lokala idrottsutbildningar.

Årskurs ett och två ger dig kunskaper och färdigheter i grundläggande svetsningsmetoder och processer inom industrin samt drift och underhåll. Sedan väljer du inriktning inför årskurs tre. Om du väljer att fördjupa dig inom svetsteknik får du kunskap om den kvalificerade IW-svets som används inom den senaste internationella kravstandarden. Du får också en förståelse hur du ska utföra en produkt från ritning till färdig produkt.

Om du istället väljer att fördjupa dig inom driftsäkerhet och underhåll får du kunskap om den kvalificerade teknik som används inom processindustrin. Här får du lära dig att hantera automatiserade processer inom säkerhetssystem och att praktiskt hantera underhåll inom avancerade processer. Du får kunskap om hur maskiner är uppbyggda, hur de styrs effektivt och hur man servar och underhåller dem.

Du kan också välja inriktningen till produkt och maskin och fördjupa dig inom datorstyrda maskiner som genom olika metoder som borrning, svarvning eller fräsning bearbetar material såsom trä, plast eller metall.

APL, arbetsplatsförlagt lärande

På industritekniska programmet kommer du, under årskurs 3, att arbeta på en arbetsplats (APL) under minst 5 veckor. Där följer du en handledare och utför arbetsuppgifter inom dina kunskapsmål.

Inriktningar inom det industritekniska programmet

  • Drift och underhållsteknik
  • Produkt och maskinteknik
  • Svetsteknik

Exempel på yrkesmöjligheter efter utbildningen

Arbetsmarknaden är stor för dig som gått industritekniska programmet och det finns många jobbmöjligheter direkt efter avslutad utbildning såsom underhållsmekaniker, automationstekniker, industrimontör och IW-svetsare.

Jag vill gärna besöka en klass på industritekniska programmet

Ange vilken skola du går på samt i vilken årskurs.

Har din skola (mentor/rektor) godkänt att du tar ledigt från skolan för att besöka oss på SSG?
Har du informerat dina föräldrar/vårdnadshavare om att du ska besöka oss på SSG?

Jag samtycker till att Trelleborgs kommun samlar in och lagrar de personuppgifter som jag lämnar för bokning av besök på Söderslättsgymnasiet, så kallad skuggning. Behandling som sker är insamling, hantering, lagring och radering.

De personuppgifter som behandlas för detta ändamålet är: namn, adress, telefonnummer och e-post. De personuppgifter som behandlas sker med stöd av samtycke och jag är medveten om att jag när som helst kan återkalla mitt samtycke och jag har även rätt att begära att mina personuppgifter raderas.

Dina personuppgifter kommer att hanteras av Söderslättsgymnasiet i Trelleborgs kommun.

Trelleborgs kommun hanterar dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen och behåller inte personuppgifter du har lämnat in längre än nödvändigt. Personuppgiftsansvarig för denna behandlingen är bildningsnämnden som kan kontaktas på bildningsforvaltningen@trelleborg.se. Dina personuppgifter sparas i maximalt ett år.

Mer information om hur vi behandlar personuppgifter, om dina rättigheter och om Dataskyddsförordningen finns på www.trelleborg.se/personuppgifter.
Dataskyddsombudet för Trelleborgs kommun nås på dataskyddsombud@trelleborg.se eller 0410-73 30 00.

Bildningsförvaltningen