Intervju med alumnerna Oscar och Dana

Både Oscar och Dana har tidigare gått på ekonomiprogrammet på Söderslättsgymnasiet. I denna intervju kan du läsa om vad de gör idag och hur de tänker kring studier och yrkesval.

Dana och Oscar har båda tidigare gått på ekonomprogrammet på Söderslättsgymnasiet.

Fotograf: Hanna Landelius

Intervju med Oscar

2019 gick Oscar ut från ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi. Han började plugga ganska snart efter studenten och har nu utbildat sig till pilot. Idag arbetar han som IT-konsult i väntan på det första pilotjobbet.

Pilot är kanske inte det första man tänker på som yrke efter studier på ekonomiprogrammet men för Oscar klarnade målbilden ganska snart under gymnasietiden. Under pilotutbildningen har Oscar främst haft nytta av kunskaperna inom ledarskap och organisation men även ekonomistyrning.

– Det är bra att ha kunskaper om företag oavsett vad man har för yrke, säger Oscar.

Han tycker också att det är viktigt att ta tillvara på tiden under gymnasiet.

– Hitta det du vill göra och sätt sedan målbilden! Utan mål är det svårare att hitta motivationen, menar Oscar.

Intervju med Dana

Dana gick ut ekonomiprogrammet med inriktning juridik för två år sedan. Hon började studera direkt efter studenten på sociologiprogrammet i Lund men kände efter ett tag att det inte var helt rätt. Nu läser hon istället till ämneslärare i samhällskunskap och svenska vilket hon trivs bra med. Hon gillar att hjälpa andra, informera och förklara.

Dana vill speciellt nämna ekonomiprogrammets bredd som en styrka.

– Efter tre år på ekonomiprogrammet är du väl förberedd inför högskolestudier men även arbetslivet i stort. På ekonomiprogrammet tränas du mycket i kommunikation och nätverkande vilket alltid är användbart, säger Dana.

Dana menar också att det viktigt att vara öppen för förändringar, både när det gäller studier och arbetslivet.

– Tänk på att det inte alltid blir som man planerat!