Söderslättsgymnasiet vill väcka tjejers intresse för teknik

Publicerad:

I förra veckan anordnade Söderslättsgymnasiet tillsammans med Teknikcollege en tjejdag på företaget Sandvik, där tjejer i årskurs 8 fick chansen att pröva på hur det är att jobba med teknik. Ett trettiotal tjejer nappade på erbjudandet.

Corina Mineder på Sandvik visar Rufta Tesfay i årskurs 8, hur man mäter innerdiametern.

Fotograf: Trelleborgs kommun

– Industrin är i stort behov att hitta nya medarbetare, samtidigt som det är väldigt få tjejer som väljer teknikprogrammet eller industritekniska programmet på gymnasiet. Därför vill vi visa tjejer, som inom några år ska välja till gymnasiet, vad de tekniska gymnasieprogrammen kan erbjuda, så att de inte väljer bort dessa program för att de inte känner till dem, säger Mats Carlsson, mattelärare och samordnare på Teknikcollege på Söderslättsgymnasiet.

Vill få fler tjejer att välja teknik

Vid sitt studiebesök på Sandvik fick eleverna veta mer om Sandviks verksamhet och vilka yrken som finns inom företaget, både på ”golvet” och på kontoret. De fick också rent praktiskt pröva på olika arbetsuppgifter.

– Vi hoppas naturligtvis att den här typen av studiebesök ska öka intresset för teknik bland tjejer och att fler av dem kommer att välja de tekniska programmen när det blir dags för gymnasievalet, säger Mats Carlsson.

Kategorier