Elevintervju med Lukas

Förstaårselev Lukas valde el- och energiprogrammet för att han ville gå direkt ut i arbetslivet efter gymnasiet. Han valde Söderslättsgymnasiet då han bor i Trelleborg och inte vill pendla.

– Jag har både kompisar och en kusin som gått här och de har jobb nu, säger Lukas.

Eleverna läser mer teori än vad Lukas trodde från början.

– Det är svårt och en utmaning men då vi lär oss se samband mellan teori och praktiskt arbete är det roligare, säger Lukas.

Han tycker studietorget är “superbra”. Här finns alltid en legitimerad lärare som kan både matte och ellära. Lukas väljer själv när han vill gå dit, ibland ensam och ibland tillsammans med klasskamrater.

– Vi sitter ofta här. Det blir enklare att förstå när man är ensam med en lärare.

Lukas ska satsa på att ta en ETG-examen. Då halveras lärlingstiden och han blir snabbare fullbetald.

– Att det går att kombinera el- och energiprogrammet med idrottsinriktning är också är bra, säger Lukas.